ציפוי זהב – לא רק בשביל היופי
בנוסף ליצירת תכשיטים, יש לזהב שימושים רבים גם בטכנולוגיה ובתעשיות השונות בזכות המוליכות החשמלית הגבוהה שלו ועמידותו לקורוזיה. בתעשיית החשמל והאלקטרוניקה, למשל, משמש ציפוי זהב לציפוי מוליכים למחצה, מעגלים מודפסים, מגעים ומוליכים חשמליים ועוד.
יתרונות שלא יסולאו בפז
כדי להבין את היתרונות של ציפוי זהב, חשוב קודם לעמוד על תכונותיו הייחודיות של הזהב.
הזהב הוא למעשה יסוד כימי מתכתי נדיר יחסית. ניתן למצוא אותו בטבע בצורתו הטהורה, כיון שהוא אינו נוטה להיקשר כימית ליסודות אחרים. תכונת אצילות זו גורמת לזהב להראות מבריק כמעט תמיד. לזהב משקל סגולי גבוה של 19.32 גרם לסמ"ק, הוא בעל עמידות גבוהה וניתך בחום של 1,064.141 מעלות צלזיוס. הזהב אינו מתחמצן והוא עמיד בפני שיתוך של מרבית החומצות (למעט מי מלח). צירוף תכונות אלו של נדירות, ברק, והרכות היחסית הפך את הזהב לנוח לעיבוד, והקנה לו מעמד מיוחד.
בגלל תכונותיו הייחודיות – גמישות, כושר הולכה חשמלית, עמידות אנטי קורזיבית, כושר החזרת אור, כושר הגנה מפני קרינה ובתנאים מסוימים, תכונות הלחמה וריתוך טובות מאוד – משמש ציפוי זהב במגוון רחב של תעשיות.
ציפוי זהב – על התהליך…
ציפוי זהב הוא שיטה בה משקיעים שכבה דקה של זהב מעל פני השטח של מתכת אחרת , לרוב ציפוי אלקטרוכימי. המטרה היא כמובן לשפר את תכונות המוצר הסופי. למרות שזה נשמע פשוט, ציפוי זהב הוא תחום המצריך מומחיות, ניסיון ועבודה לפי מפרטים ותקנים מחמירים ביותר. בארץ, מתמחה חברת אינטרפלייט בציפוי זהב לענפי התעשייה השונים בכלל ולתעשיית התעופה בפרט, כמו גם בציפויים דקורטיביים לתעשיית התכשיטים למשל.
בתעשיית האלקטרוניקה משתמשים כיום במספר סוגים של ציפוי זהב:
- ציפוי זהב טהור ורך המשמש בתעשיית המוליכים למחצה. שכבת הציפוי המוזהבת ניתנת להלחמה וחיבור בקלות, ומשמשת בעיקר למטרת הלחמות וחיבור בחוט (Wire bonding ).
- ציפוי זהב מבריק וקשה משמש בעיקר למגעים אלקטרונים בחיבורים. לעיתים הזהב מכיל כמות קטנה של ניקל או קובלט
- ציפוי זהב מבריק וקשה על לוחות מודפסים של מעגלים חשמליים
- ציפוי זהב טהור ורך המושקע באלקטרוליטים מיוחדים. לוחות חשמליים שלמים יכולים להיות מצופים באופן זה.
ציפוי זהב לפי מפרטים מדויקים
ציפויי זהב הנדסיים נעשים בחברת אינטרפלייט לפי מפרטים מוגדרים ובהם: הגדרת רמת ניקיון הזהב , הגדרת הקושי והתאמה בין דרגת הניקיון לבין הקושי. בנוסף, ניתן לסווג ציפוי זהב בהתאם לדרגת קושי הציפוי והגדרת עובי הציפוי. כמובן שאלה נקבעים לפי ייעודו של המוצר הסופי, הדרישות המכאניות, התכונות הפיסיקליות, הסטנדרטים הקפדניים, בקשות הלקוח ותכונות נדרשות נוספות, הם אלה שיקבעו בסופו של דבר את המוצר המוגמר ואת תהליכי העבודה המתאימים בדיוק עבורו.